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アイテム
教員・保育者養成課程における子ども食堂との地域連携型食育PBLの 実践と開発 ―子ども理解の深まりと社会課題に向かう姿勢の育みに焦点を当てて―
https://kyujyo.repo.nii.ac.jp/records/2000129
https://kyujyo.repo.nii.ac.jp/records/2000129e8ae4ddf-5221-479a-a7e6-76bb1f9f9d62
| 名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
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| Item type | 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1) | |||||||||||
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| 公開日 | 2025-03-28 | |||||||||||
| タイトル | ||||||||||||
| タイトル | 教員・保育者養成課程における子ども食堂との地域連携型食育PBLの 実践と開発 ―子ども理解の深まりと社会課題に向かう姿勢の育みに焦点を当てて― | |||||||||||
| 言語 | ja | |||||||||||
| 言語 | ||||||||||||
| 言語 | jpn | |||||||||||
| キーワード | ||||||||||||
| 言語 | ja | |||||||||||
| 主題Scheme | Other | |||||||||||
| 主題 | PBL | |||||||||||
| キーワード | ||||||||||||
| 言語 | ja | |||||||||||
| 主題Scheme | Other | |||||||||||
| 主題 | 子ども食堂 | |||||||||||
| キーワード | ||||||||||||
| 言語 | ja | |||||||||||
| 主題Scheme | Other | |||||||||||
| 主題 | 食育 | |||||||||||
| キーワード | ||||||||||||
| 言語 | ja | |||||||||||
| 主題Scheme | Other | |||||||||||
| 主題 | 地域貢献 | |||||||||||
| キーワード | ||||||||||||
| 言語 | ja | |||||||||||
| 主題Scheme | Other | |||||||||||
| 主題 | 教員・保育者養成 | |||||||||||
| 資源タイプ | ||||||||||||
| 資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 | |||||||||||
| 資源タイプ | departmental bulletin paper | |||||||||||
| アクセス権 | ||||||||||||
| アクセス権 | open access | |||||||||||
| アクセス権URI | http://purl.org/coar/access_right/c_abf2 | |||||||||||
| その他(別言語等)のタイトル | ||||||||||||
| その他のタイトル | Practice and development of community-based food education PBL with children’s Dining room in childcare and teacher training curriculum | |||||||||||
| 言語 | en | |||||||||||
| 著者 |
松本 真理子
× 松本 真理子
× 押井 那歩
× 作田 澄泰
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| 著者(英) | ||||||||||||
| 姓名 | Mariko MATSUMOTO | |||||||||||
| 言語 | en | |||||||||||
| 著者(英) | ||||||||||||
| 姓名 | Nao OSHII | |||||||||||
| 言語 | en | |||||||||||
| 著者(英) | ||||||||||||
| 姓名 | Kiyohiro SAKUDA | |||||||||||
| 言語 | en | |||||||||||
| 抄録 | ||||||||||||
| 内容記述タイプ | Abstract | |||||||||||
| 内容記述 | 九州女子大学人間科学部人間発達学専攻3 年生の合同ゼミにおいて、北九州市門司区大里地区の子ども 食堂との協働的取り組みを通して、学生が自ら企画し、児童に教育的活動を行うPBL を実践した。当該子 ども食堂が理念とする児童の自立的な食行動およびウェルビーイングの獲得を目指す「食育」をテーマとし た。実践の経過を振り返り、成果および課題の分析を行った。 |
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| 言語 | ja | |||||||||||
| 抄録 | ||||||||||||
| 内容記述タイプ | Abstract | |||||||||||
| 内容記述 | In this study, a PBL project was carried out to provide educational activities for children in a seminar for third-year students majoring in human development at Kyushu Women’s University’s Faculty of Humanities. This project was carried out in collaboration with a children’s dining room in the Dairi-Higashi district of Moji Ward, Kitakyushu City. The PLB project focused on the theme of “food education,” which aims to promote “children’s independent eating behavior” and “achieve well-being,” in line with the philosophy of the children’s dining room. The progress of the project was reviewed, and the results and challenges were analyzed. |
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| 言語 | en | |||||||||||
| bibliographic_information |
ja : 九州女子大学紀要 en : Bulletin of Kyushu Women's University 巻 61, 号 2, p. 59-70, 発行日 2025-02-21 |
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| 出版者 | ||||||||||||
| 出版者 | 九州女子大学 | |||||||||||
| 言語 | ja | |||||||||||
| item_10002_source_id_9 | ||||||||||||
| 収録物識別子タイプ | PISSN | |||||||||||
| 収録物識別子 | 1884-0159 | |||||||||||
| item_10002_source_id_11 | ||||||||||||
| 収録物識別子タイプ | NCID | |||||||||||
| 収録物識別子 | AA12452639 | |||||||||||